به گزارش خبرنگار مهر، مراسم افتتاح فروشگاه مرکزی شهر کتاب، عصر دوشنبه 2 اسفند با حضور محمدباقر قالیباف شهردار تهران، مهدی فیروزان مدیر عامل موسسه شهر کتاب، سید محمود دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، غلامحسین ابراهیمی دینانی نویسنده و استاد فلسفه، خسرو سینایی سینماگر و مستندساز و تعدادی از چهرههای ادبی و فرهنگی کشور در محل این فروشگاه برگزار شد.
محمدباقر قالیباف در این برنامه گفت: من در حضور استادانی که در برنامه حضور دارند صلاحیت صحبت کردن درباره فرهنگ را ندارم. فقط به نکاتی از منظر شهرداری و فرهنگ شهری اشاره میکنم. از وقتی در شهرداری تهران مشغول به خدمت شدم، مهمترین نکتهای که بر آن تاکید کردم این بود که شهرداری بهجای این که سازمانی خدماتی باشد، تبدیل به یک نهاد اجتماعی شود. البته این موضوع به این معنا نیست که از عمران و زیباسازی شهر غافل شویم ولی توسعه مسائل اجتماعی و فرهنگی شهر را در اولویت قرار دادیم.
آمار دادن و باور کردن آن مشکل شده است
وی ادامه داد: کتاب و کتابخوانی بدون شک زیرساخت فرهنگ هر جامعه است. من نمیخواهم آمار بدهم که تعداد کتابخانههای تهران چقدر بوده و چقدر شده است. چون امروز آمار دادن و باور کردن آن کار دشواری شده است. با این حال مردمی که در تهران زندگی میکنند، تاثیر افزایش کتابخانههای این شهر به رقم 215 کتابخانه را حس میکنند. از این رقم،تعداد 54 کتابخانه شبانهروزی هستند که خانوادهها با اطمینان دختر خود را شب به آنجا برده و صبح به دنبالش میروند.
شهردار تهران افزود: البته بعضی از کتابخانههای ما تبدیل به قرائتخانه شدهاند ولی با این حال زیبایی این موضوع در این است که مردم کتابخانه را برای قرائت انتخاب کردهاند. من نباید این حرفها را بزنم ولی در زمینه نویسندگان و ناشران و کلاً حوزه کتاب، فعالیتهای ماندگاری در شهرداری انجام شده و در حال انجام است که بدون ذکر نام شهرداری انجام میشود. البته چنین اقداماتی وظیفه شهرداری است و هیچگونه شکایتی نداریم.
وی گفت: در حال حاضر علاوه بر فعالیتهای عمرانی شهرداری 3 میلیون متر مربع فضای فرهنگی برای احداث داریم که عمده این فضاها در تپههای عباسآباد است و امیدواریم که فعالیتهای آمادهسازی و بهرهبرداری آن تا 2 سال آینده به اتمام برسد. با اطمینان میگویم مجموعه تپههای عباسآباد وقتی به بهرهبرداری برسد بزرگترین مرکز فرهنگی منطقه و کشورهای اسلامی خواهد بود که میتوان باشکوهترین فستیوالهای هنری را در آن برگزار کرد.
قالیباف ادامه داد: بعید میدانم تمام بخشهای این مرکز فرهنگی را بتوان در یک روز بازدید کرد. این مجموعه شامل بخشهای مذهبی، فرهنگی، تفریحی، ورزشی و ... است و همه تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفته شده است.
شهردار تهران درباره فروشگاه مرکزی شهر کتاب گفت: همیشه میخواستم کتابفروشیهایمان از آن حالت خمودگی و کوچکی که اگر دو مراجعهکننده به فروشگاه میآمدند یکی مجبور میشد بیرون بایستد تا دیگری خارج شود و فروشنده در فضایی کوچک و در محاصره تعداد زیادی کتاب بود، بیرون بیاید و مانند فروشگاههای بزرگ و باشکوه شود. از این که امروز میبینم این اتفاق افتاده است بسیار خوشحالم.
وی گفت: در این برنامه میخواهم از آقای میرزایی شهردار منطقه که در برنامه حضور دارند خواهش کنم که پارک کنار این فروشگاه را به این مجموعه الحاق کند. چون اگر پارکها محل آمد و رفت خانوادهها و افراد فرهنگی نشود، افراد ناباب در این اماکن حضور خواهند یافت. از آقای میرزایی میخواهم ترتیبی اتخاذ کنند تا پارک مجاور، حیاط شهر کتاب و این خانه فرهنگی باشد.
این سخنان قالیباف با تشویق و اظهار احساسات حاضران مواجه شد.
مهدی فیروزان نیز در این مراسم گفت: شهر کتاب یک موسسه غیرانتفاعی عامالمنفعه است و فعالیتهای این موسسه تماماً در جهت توسعه فرهنگ کشور است. در یک نظرسنجی که در این محله انجام دادیم از 823 نفر پرسیده شد که به کدام مراکز فرهنگی میروید. حتی یک نفر نامی از کتابفروشی نیاورد. تنها دو نفر گفتند که با پدر و مادر خود به مراکز تفریحی میروند. برای ساخت این مرکز با دو سوال مهم روبرو بودیم. اول اینکه آیا تا به حال جایی به عنوان شهر کتاب را به عنوان مرکز تفریحی در اختیار مردم قرار دادهایم یا خیر؟
180 ساعت آموزش برای برخورد خوب با مشتری
وی ادامه داد: طیف دوم این سوالات مربوط به مسائل اقتصادی و برنامه سوم توسعه بود. بخش اول توسعه مربوط به ساخت فروشگاههای زنجیرهای و شهر کتاب در شهر بود. بخش دوم که 5 سال از آن میگذرد به توسعه تفکر و نقد اختصاص یافت و برنامه سوم توسعه ایجاد فضایی بود که تعریف جدیدی از محیط فرهنگی ارائه دهد. در طراحی این فضای جدید، کتاب را قلمرویی برای لذت بردن و آرامش خاطر قرار دادیم. جا دارد در این برنامه از اتحادیه ناشران تشکر کنم که آموزش نیروهای این شهر کتاب را به عهده گرفت و رفتار موقری که از کارکنان این فروشگاه میبینید حاصل یک دوره آموزشی 180 ساعته است.
فیروزان گفت: یکی از ضعفهای امروز جامعه ما ارتباط ضعیف بین شهروندان است. این فروشگاه بهگونهای طراحی شده است تا خانوادهها بتوانند 2 یا 3 ساعت از وقت خود را در آن بگذرانند و به موضوعات مختلف بپردازند. حضور در این فروشگاه میتواند موجب ایجاد موضوعات گفتگو شود و ارتباط موثری میان شهروندان به وجود آورد. بنابراین ایجاد موضوع گفتگو از دیگر عواملی بود که در اهداف ساخت و توسعه این شهر کتاب در نظر گرفته شد.
شهر کتابها اعتبار تهران هستند
مدیرعامل شهر کتاب گفت: از معماری، کفکاری، خدمات و تسهیلات و همه عوامل طوری طراحی شدهاند تا خانوادهها و دیگر مراجعهکنندگان احساس راحتی و آرامش بکنند. حاصل کار مجموعهای شدهاست که در ایران و منطقه بینظیر است. تا پایان سال دو مجموعه مشابه دیگر که به تعبیری سوپرمارکت فرهنگی است، در اکباتان و بیهقی به بهرهبرداری میرسد. چنین اماکنی اعتبار شهر تهران هستند چون بسیاری از تورهای خارجی مسافران خود را به این شهرهای کتاب میآورند.
خسرو سینایی سینماگر و مستندساز نیز در این برنامه گفت: گاهی انسان سخنی را که 58 سال پیش به او گفته شده است به خاطر میآورد در حالیکه در آن ایام مفهوم آن حرف را به درستی درک نکرده است. هنگامی که در دبیرستان البرز تهران تحصیل میکردم یکی از معلمها از من پرسید برای ساختن یک جامعه باید تک تک افراد جامعه را پیشرفت بدهیم یا ظرف جامعه را ارتقا ببخشیم؟ من گفتم تک تک افراد را باید آگاه کرد. اما معلمم گفت این سخن اشتباهی است. چون اگر ظرف نادرست باشد تک تک افراد جامعه نیز نادرست خواهند شد. اما اگر ظرف درست باشد، انسانهای نادرست هم نمیتوانند درست عمل نکنند.
شهر کتاب میتواند در ساخت ظرف فرهنگی کشور موثر باشد
وی گفت: این خاطره را در این مراسم گفتم تا اشاره کنم که کشور ما به یک ظرف فرهنگی احتیاج دارد. این شهر کتاب که در آن هستیم مکانی است که میتواند قسمتی از بار ظرف فرهنگی کشور را به دوش بگیرد. فرهنگ کمیتی است که کیفیت زندگی انسانها را ارتقا میدهد.
سینایی ادامه داد: سوال مهم دیگری که مطرح است این است که آیا سواد مساوی با فرهنگ است؟ ما در مدارس سواد میآموزیم اما فرهنگ در مدارس تدریس نمیشود. فرهنگ پدیدهای نیست که خود به خود ارتقا پیدا کند. مکانی چون شهر کتاب نه تنها میتواند جوانها بلکه میتواند هم سن و سالان من را نیز جذب کرده و علم و فرهنگ جامعه را ارتقا ببخشد. تنها آرزویم این است که بتوانیم فرهنگ کشورمان را ارتقا بدهیم. نباید فقط در شهر کتاب حضور یافت بلکه باید دیگران را نیز برای رفتن به شهر کتاب تشویق کرد.
این مستندساز افزود: ما در کشورمان آموزش داریم اما عبارتی به نام " آموزش و پرورش" هم داریم که بخش پرورش با دیدن نقاشی خوب، شنیدن موسیقی فاخر، تماشای اثر هنری و... ورزیده خواهد شد. امیدوارم اماکنی چون فروشگاههای شهر کتاب در کنار آموزش خوب بتوانند مولفه پرورش را نیز به خوبی پشتیبانی کنند.
غلامحسین ابراهیمی دینانی نویسنده و استاد فلسفه در این برنامه گفت: کتاب چیزی است که همه چیز است. پیامبر اسلام(ص) امی بود و این یعنی درسنخوانده بود ولی در قرآنی که برای بشر آورده است به قلم و آنچه مینگارد سوگند الهی خورده شده است. خداوند بزرگترین موجود عالم هستی و غیرمتناهی است. او زیباترین است و اگر بخواهد به بزرگترین وجود یا زیباترین قسم بخورد باید به خود سوگند بخورد ولی عجیب است که خدا به قلم سوگند میخورد که این به معنی عظمت طراز قلم است.
وی گفت: اگر خط اختراع نمیشد و کتابت به وجود نمیآمد بشر در غار باقی میماند. سقراط هیچگاه ننوشت در عوض شاگردش افلاطون مینوشت. وقتی از سقراط علت ننوشتنش را پرسیدند گفت: وقتی مینویسم تمام میشود ولی وقتی نمینویسم درونم هیجان ایجاد میشود که موجب زایش و بروز خلاقیت میشود. سقراط سکوت کرد اما به راستی چه کسی میتواند سکوت کند؟
دینانی ادامه داد: کسی که حرفی برای گفتن دارد سکوت میکند و کسی که چیزی برای گفتن ندارد سکوت نمیکند. اگر کتابت و آثار مکتوب نبودند فرهنگ و تمدن بشری شکل نمیگرفت. به راستی اگر قرآن مکتوب نمیشد چه اتفاقی میافتاد؟ اولین سوره بعد از سوره حمد سوره بقرة است که در آن داریم: ذلک الکتاب... این یعنی کتاب مکتب است و کسی که مطالعه نداشته باشد، هر چه کند عبث و بیهوده است.
دینانی: اگر حوصله خواندن کتاب ندارید فقط آن را ورق بزنید
این استاد فلسفه افزود: میزان پیشرفت هر کشور به میزان کتابخوانی در آن کشور بستگی دارد. به کشورهای پیشرفته نگاه کنید و میزان کتابخوانی را در این کشورها بررسی کنید تا بدانید چه شده به جایگاههای کنونی رسیدهاند. چرا جامعه ما کتاب نمیخواند؟ یا کتاب خوب نداریم یا فرهنگ کتابخوانی را به درستی نهادینه نکردهایم.
سید محمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات در این مراسم گفت: جفا میدانم در این برنامه از افرادی که زحمت زیادی برای برپایی این بنا کشیدند یاد نکنم. جا دارد از سید عبدالله انوار یاد کنم. ایشان در اواسط کار کنار رفته و فردی را جایگزین خود کرد که بهترین بود. ثمره چنین ایثارهایی مکانی شده که امروز در آن گرد آمدهایم و در خاورمیانه بینظیر است.
وی گفت: به توجه به سالروز میلاد پیامبر اکرم(ص) و آیه "اقرا و ربک الاکرم" بنیانی را در این مکان بنا میگذاریم که مانند اولین فرمان خداوند به رسولش، خواندن است. خداوند بشر را به وسیله قلم و کتاب تعلیم داد. جا داشت در این برنامه از دکتر اشعری یا دکتر لاریجانی یا دیگر اعضای هیئت امنای شهر کتاب برای سخنرانی دعوت میشد.
ساخت مجموعههایی چون شهر کتاب تداوم یابد
مدیر مسئول روزنامه اطلاعات گفت: آقای قالیباف مدیر، صبور و هوشمند است که چنین یارانی را گرد خود جمع کرده است. در پایان از اقدام افتتاح این فروشگاه تقدیر کرده و امیدوارم چنین اقداماتی تداوم داشته باشد.
در ادامه این برنامه از 3 نفر از افرادی که در احداث فروشگاه شهر کتاب مرکزی دست داشتند توسط فتحالله مجتبایی و سید صادق خرازی تقدیر شد. محمدباقر قالیباف شهردار تهران نیز لوح تقدیری را از دست سید صادق خرازی دریافت کرد. سپس حاضران و مسئولان به بازید از فروشگاه مرکزی شهر کتاب پرداختند.
نظر شما